"Alla människor är födda fria och lika i värde och
rättigheter."
Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga
rättigheterna. För den svenska regeringen är det en prioriterad
uppgift att stärka de mänskliga rättigheterna, och respekten
för dem. Det gör vi i det politiska arbetet i Sverige och det gör vi
i utrikespolitiken. Frågor om mänskliga rättigheter genomsyrar de
flesta politikområden.
De rättigheter som inryms i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948 innehåller, enkelt uttryckt
Under de drygt femtio år som gått sedan den allmänna förklaringen antogs har rättigheterna slagits fast i ett antal internationella konventioner. Konventionerna tillförsäkrar enskilda olika rättigheter gentemot statsmakten. Sverige har ratificerat de centrala konventionerna om mänskliga rättigheter, vilket innebär att vi förbundit oss att respektera konventionernas regler. Den svenska utrikespolitiken ska bidra till att människor också i andra länder får del av de mänskliga rättigheterna.
För att sprida kunskap om de mänskliga rättigheterna och informera om de svenska åtagandena på områdena har regeringen öppnat en webbplats om mänskliga rättigheter. Här finns bland annat mer information om regeringens arbete för mänskliga rättigheter i Sverige och i svensk utrikespolitik. På webbplatsen finns också nyheter, konventioner, skrivelser, publikationer och rapporter om de mänskliga rättigheterna i världens alla länder.