Det är viktigt att läsa nedanstående för att förstå vad som räknas som fusk och plagiat. Studenten bär själv ansvar att känna till de regler som finns. Det är också bra att känna till att vid misstanke om fusk överförs ärendet direkt till högre instans.
Många studenter som fuskar är faktiskt inte medvetna om det. Fusk kan leda till avstängning och som student är det därför bra att känna till vad som räknas som fusk. Som student är det ditt ansvar att ta del av information om vad som är tillåtet och inte tillåtet vid tentamen, uppsats och så vidare.
Enligt lagtexten räcker det med att en student har försökt fuska för att disciplinär åtgärd ska kunna vidtas. Det krävs inte att fusket har fullbordats. Det räcker till exempel att ha lappar med sig till tentamen med avsikt att använda dem som hjälp, oavsett om man sedan faktiskt använder lapparna eller inte. Att hjälpa någon annan att fuska betraktas också som fusk. Man kan alltså bli föremål för disciplinåtgärd om man låter någon annan kopiera ens egna svar, t.ex. vid hemtentamen, eller om man felaktigt antecknar någon annan som närvarande vid obligatorisk undervisning.
Plagiat – när du skriver av andras texter utan att ange källa, eller återger texter ordagrant eller nästan ordagrant utan att använda citattecken. Citat ska dock vara av kortare karaktär och inte långa stycken eller hela kapitel. Det finns ingen skillnad på om plagiatet kommer från en en fysisk eller digital källa.
Att referera till ett verk är alltid tillåtet eftersom det inte handlar om att kopiera eller tillgängliggöra verket utan snarare att ge en egen beskrivning av ett verks innehåll. Detta gäller emellertid under förutsättning att källan anges.
Fusk, störningar och trakasserier på mdh.se
https://www.mdh.se/student/handbok-under-studietiden/fusk-storningar-och-trakasserier1
Antiplagieringsguiden: http://refero.lnu.se/