Programvara VT20

I denna kurs använder vi SolidWorks 2019-2020, observera att SolidWorks filformat enbart är framåtkompatibelt, det är därför viktigt att du som skall gå kursen har rätt version av SolidWorks. Om du har en äldre version kommer du inte att kunna öppna övningsfilerna som hör till kursen, och du har en nyare version kommer lärare/kursassistenter inte att kunna öppna filer som du har skapat.

SolidWorks 2019

SolidWorks Student Engineering Kit

Innehåller komplett SolidWorks Premium + Simulation Premium.

Efter att du deltagit i det elektroniska uppropet kommer du att få ett mail med länk till nedladdning samt instruktioner för installation.

Licensen skall endast användas av elever och lärare på deras egna datorer. Licensen gäller vanligen ungefär till näst-nästa årskifte.

Systemkrav

Se SolidWorks hemsida System Requirements - särskilt vad gäller operativsystem och grafikkort. Där finns en lista på certifierade grafikkort. Dessa är testade och ger fullständig funktionalitet.

Har du ett grafikkort som inte finns med i listan går det oftast att köra SolidWorks ändå (så länge det är ett någorlunda modernt kort). Vissa problem kan uppstå som att programmet hänger sig ibland eller grafiken får felaktigheter, men vanligen rör det sig om små irritationer snarare än alvarliga problem.

Får du problem med grafiken kan det ibland hjälpa att uppdatera drivrutinerna för grafikkortet om man inte gjort det nyligen. Du kan även prova att köra SolidWorks i läget "Software Open GL". Gå in under Tools - Options - Performance - bocka för "Use software Open GL". OBS! Detta sistnämnda alternativet innebär att processorn tar över arbete från grafikkortet vilket innebär att den belastas hårdare.

Operativsystem

SolidWorks kräver Windows 64-bitarsystem. Något av nedanstående:

  • Windows 7 SP1, 64-bit
  • Windows 8.1, 64-bit
  • Windows 10, 64-bit

Installation på Mac

SolidWorks stöder inte installation under Mac OS. Med verktyget BootCamp är det dock möjligt att installera ett av Microsofts operativsystem parallellt med Mac OS (s.k. "dual-boot").

Du kan hitta mer information om BootCamp här https://www.apple.com/support/bootcamp/getstarted/.

Microsoft DreamSpark  (tidigare MSDNAA)

Då skolan är anslutet till Microsoft DreamSpark har alla studenter som är registrerade på IDT möjlighet att ladda hem olika Microsoft-programvaror.
Bl.a olika versioner av Windows (7, 8, 8.1, 10 m.fl.).

Se även sidan DreamSpark - MDH  ,  Mälardalens Högskola University - Information Technology - DreamSpark Premium

TeamViewer

Vid distanssupport och distansexamination använder vi oss av programmet TeamViewer, det ger lärare och kursassistenter möjlighet att vid behov ansluta till en students dator via internet och fjärrstyra den. Programmet har även stöd för kommunikation via textchat, ljud och video.

Du kan läsa mer om programmet och ladda hem det gratis från https://www.teamviewer.com.

OBS: Var noga med att se till att du får hem version 11 av programmet, även om en senare version skulle ha kommit ut. 

Annan användbar programvara

Förutom TeamVeiwer och SolidWorks finns det även lite allmän programvara som du bör ha på din dator för att kursen skall gå så smidigt som möjligt. Här går det dock bra att använda vilket program och vilken version som helst så länge man har något program som fyller den nödvändiga funktionen. Nedan föreslås två användbara programvaror (båda är gratisprogram med öppen källkod) men tänk på att det i båda fallen finns många andra alternativ att välja på också.

PDF-läsare

Alla kompendium och övriga textdokument publiceras i PDF-format. Nästan alla persondatorer har redan programvara för att läsa PDF-dokument installerad.

Verktyg för att skapa eller öppna komprimerade arkiv

För att utbyte av filer mellan studenter och lärare skall gå så smidigt som möjligt använder vi komprimerade arkiv-filer (".zip-filer"). Program för att packa och packa upp sådana filer finns redan installerat på de flesta persondatorer. Om det skulle saknas på din dator är 7zip ett gratisalternativ med öppen källkod men det finns många fler alternativ att välja bland.

Verktyg för att ta skärmdumpar

En skärmdump (screenshot på engelska) är en stillbild av det som visas på skärmen till en dator. När en behöver hjälp i en distanskurs är det ofta mycket praktiskt att kunna skicka med en bild.

Det är inte nödvändigt med särskild programvara för att ta skrämdumpar, men det kan t.ex. ge möjlighet välja vilken del av skärmen man vill ha med eller enkelt lägga till markeringar på skärmdumpen (exakt vilka funktioner man får beror på vilket program man använder). GreenShot är ett gratisalternativ med öppen källkod men det finns många fler alternativ att välja bland.

VT20

Kursstart: Måndag 20:e jan

Kursen kommer att finnas på Canvas

   

  • Mälardalens högskola |
  • Box 883 |
  • 721 23 Västerås/Eskilstuna |
  • 021-10 13 00, 016-15 36 00 |
  • info@mdh.se |
  • Om webbplatsen